ECB Etkisi Nedir | ECB’nin Global Piyasalara Etkileri

ECB Etkisi Nedir; Dünyada en çok kullanılan para birimleri, global piyasaları etkisine altına almakta ve bu duruma dair tüm denetlemeler ya da politikaların belirlenmesi çeşitli kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bu kurumların oluşturulması, bahsi geçen tüm ülkelerin ortak kararı ile oluşturulmakta, dolayısıyla burada alınan kararlar da para politikalarına yansımaktadır. İşte bu bahsettiğimiz otoritelerden biri de ECB’dir. Bu yazıda, bilmeyenler fikir sahibi olanlar ya da merak edenler için ECB nedir, ECB etkisi nedir gibi soruların yanıtlarını araştıracağız…
ECB Nedir?
ECB Etkisi Nedir; ECB aslında pek çoğumuzun bildiği ve aşina olduğu bir kuruluş; Avrupa Merkez Bankası… İngilizce ismi European Central Bank olan bu kuru m yukarıda da belirttiğimiz üzere Avrupa Birliği’nde var olan tam 19 adet ülkenin para birimlerine dair politikaları belirlemek ile yükümlüdür. Bu nedenle de dünyanın en güçlü merkez bankaları arasında ilk sıralarda yer alır. Her ne kadar 19 ülkenin para politikası üzerinde söz sahibi olsa da aslında bu bankaya stok sağlayan ülke sayısının 28 ülkenin merkez bankası olduğunu da hemen belirtelim.
ECB’nin globalde ve piyasalardaki etkisini incelemeden önce aslında bu kuruma dair biraz daha detay paylaşabiliriz. Zaten bu detaylar arasında ister istemez dünyaya nasıl bir etkisinin bulunduğundan da bahsetmiş olacağız…
ECB Hakkında Bilgi
ECB Etkisi Nedir; Temelleri 1998 yılında atılmış ve yine aynı yılın Haziran ayı içerisinde faaliyetine başlamış olan bu kurum Almanya’nın Frankfurt şehrinde bulunmaktadır. Ve burada; genel konsey, yürütme kurulu ve yönetim konseyi gibi 3 farklı karar alma organı bulunmaktadır. Peki, ECB hakkında başka neler söyleyebiliriz?
- ECB yani Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararlar globalde yani dünya açısından son derece önemlidir.
- Bunun en önemli sebeplerinden biri de dünyanın en çok kullanılan 3. Parası olan Euro’nun pek çok piyasaya etki etmesi ve ECB tarafından düzenleme altında olmasıdır.
- Kurumun görevi ise; para politikalarının belirlemesi, bankacılık sistemlerinin denetimi, üye olan ülkelerin para arzlarının düzenlenmesi ve daha bunun gibi pek çok sorumluluğu vardır.
Lafı daha fazla uzatmadan ECB’nin dünya piyasalarına yani globale ne gibi etkileri var, bir de buna göz atalım…
ECB’nin Global Piyasalara Etkileri
Bölgede bulunan banknotların tekeline sahip olmasına ek olarak; istihdam yaratma gibi yetkileri de vardır. Piyasalardaki istikrarın korunması için ise faiz faktörünü ortaya atmaktadır. Faiz artırma ya da düşürme politikaları da farklı piyasalarda farklı yankılar bulmaktadır. Örneğin; faiz oranlarındaki artış durumunun borsa için likidite sorunu yaşatması gibi diyebiliriz…